Selamat pagi kwn2..dah breakfast ke?atau dah pening kepala nak masak menu apa untuk tghari ni ye..
hehe..ely pun belum prepare lg untuk masak tghari..sementara belum ke dapur ni ely nak bg resepi roti jala dgn kari ayam yg di janjikan sebelum ni..
Gambar time Ely buat jamuan raya yang lepas.
Resepi: Kari ayam
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam sederhana-di cuci bersih dipotong ikut suka
- daun kari
- bwg besar 3 biji-dipotong halus
- bwg putih 5ulas-dipotong halus
- halia 1 inci
- serbuk kari ayam&daging sepeket kecil
- 4 sekawan-cengkih,lawang,kayu manis,pelaga
- santan sekotak kecil-ely pakai santan kotak kara
- garam dan serbuk perasa
- ubi kentang-ely letak 5-6 biji potong dadu
- minyak masak-utk tumis
Cara-cara
- Tumis bwg merah,bwg putih,halia..masuk daun kari dan 4 sekawan tu.
- Tumis sampai garing..
- Masukkan rempah kari. tumis sikit..masukkan air skit supaya tak hangus rempah tumis tadi.
- Masukkan ubi kentang, masak sampai empuk sikit.
- Masukkan ayam dan santan..kacau bg sebati..
- Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
- Biar dalam 10 min supaya segala bahan-bahan tu sebati..
- Siap untuk di hidang.
Resepi: Roti Jala
Bahan-bahan
- 3 cawan tepung gandum
- 1 biji telur
- 3 cwn air
- 1 sudu besar margerin-dicairkan
- 1 sudu kecil rata garam
- sedikit pewarna kuning
- sedikit minyak untuk dilenser pada kuali..
Cara-cara
- Campurkan semua bahan-bahan diatas mengunakan whisker...tapiskan
- Panaskan kuali (kalau bole non stick).
- Lenserkan/ sapu sedikit minyak dipermukaan kuali.
- Masukkan adunan tadi kedalam acuan roti jala dan kirai/ goyang ke dlm kuali menjadi seperti jala.
- Biarkan hingga roti jala sehingga masak/kering (lebih kurang 1 minit).tak perlu dibalikkan.
- Angkat roti jala yang telah masak ke atas pinggan lalu dilipat/digulung..
- Ulang hingga habis adunan.
- dah siap..bole dihidang dgn lauk kari ayam td..
selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment