Tuesday, 12 November 2013

Cream Puff hmm.. so creamy.

Salam semua

Semalam Ely sediakan cream puff untuk makan petang. Orang yang paling suka semestinya si Reeyadh. Dia suka sangat yang creamy...cheesy tp badan dia tetap skinny..tak naik-naik. main banyak kot. Walid diaorg pun suka sangat dengan cream puff ni. Selalu makan kat luar tapi pas ni Ely buat sendiri la. 

Ely dapat idea nak buat cream puff utk makan petang ni lepas baca blog kak Ita masammanis. Blog azlitamasammanis.com antara blog-blog faberet Ely. Ely selalu baca untuk rujukan, panduan dan semangat. :)

Ok ni la hasil cream puff yang Ely buat.


Walid diaorang komen luar overcooked skit tapi kat dalam dah cantik rasa sedap. So, next time kena rendahkan sikit suhu oven Ely. Apapun memang berbaloi la cuba resepi ni.

Resepi: Cream Puff

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g) 
  1. Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C. (Adjust Ikut oven masing-masing).
  2. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
  3. Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
  4. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
  5. Tepung gandum di ayak  
  6. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  7. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat. 
  8. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. 
  9. Masukkan telur, kacau cepat-cepa
  10. Masukkan adunan ke dalam piping bag.
  11. Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
  12. Pipe kan ke atas dulang
  13. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  14. Spray permukaan cream puff dengan air. 
  15. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan. 
  16. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard. 
Resepi: Cream Custard

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200ml (1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

1 sudu teh esen vanila - Ely tambah
sedikit pewarna kuning - Ely tambah

  1. Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
  2. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
  3. Masukkan telur dan kacau lagi. 
  4. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
  5. Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
  6. Masak sehingga pekat. 
  7. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
  8. Ulang sehingga pekat.
  9. Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.


Call/ text Ely (019-3460717/ 013-2015659) untuk tempahan berbagai jenis tart, cookies dan kek.

No comments: